- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Zmeurata este un digestiv aromat si foarte delicios. Aroma zmeurei ramane aproape intacta numai are si o cantitate de alcool.
Ingrediente
- 3 kg zmeura
- 2 kg zahar tos
- 1 l alcool alb de 80°
Instructiuni de preparare
- Se prepara ca si visinata. Se alege zmeura coapta, se curata, se spala si se pune intr-o damigeana de sticla de 5 litri, cu gatul mai larg. Se asaza un rand de zmeura, un rand de zahar, iar ultimul rand va fi de zahar.
- Se adauga alcoolul, se astupa sticla cu celofan sau pergament si se tine la soare o luna, scuturand la 3-4 zile. Se strecoara prin tifon, se trage in sticle inchise la culoare, se pastreaza in loc intunecos si aerisit.
VARIANTA 2
INGREDIENTE:
- 5 kg zmeura
- 1,5 l alcool alb de 80°
- 3 kg zahar
MOD DE PREPARARE:
- Se alege zmeura sanatoasa, se curata de frunzulite si alte corpuri straine. Se pune intr-o strecuratoare si se spala sub robinet sau se introduce strecuratoarea de cateva ori in apa si apoi se lasa zmeura sa se scurga. Dupa ce s-au scurs, se pun fructele intr-o damigeana, lasand damigeana neumpluta cam 1/3. Se toarna alcool pana acopera fructele, se astupa cu un dop de tifon si se lasa la temperatura camerei intr-un loc mai intunecos, sa stea 2 zile.
- Separat se prepara un sirop facut din doua parti zahar si o parte apa. Se amesteca bine alcoolul cu siropul, se filtreaza, se imbuteliaza si se pastreaza la rece. Se consuma ca aperitiv.