- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Dulceata de fructe de soc se aseamana la aspect cu cea de afine numai ca are o aroma total diferita. Daca cea de afine este dulce dulceata de flori de soc este un pic acrisoara dar e la fel de gustoasa.
Ingrediente
- 1 kg zahar
- 1,250 kg fructe de soc
- 750 ml apa
- 1/2 lamaie
Instructiuni de preparare
- Se culeg fructele de soc atunci cand sunt bine coapte (sunt negre), se culeg de coditele mici, se spala in 2-3 ape si se scurg. Se intind pe un prosop curat ca sa se zvante usor.
- Se face un sirop din zahar si apa, care se da in clocot si se spumuieste inainte de a se pune la fiert. Se fierbe incet 2-3 minute, dupa care se face focul mare, se spumuieste daca mai este nevoie si se trage vasul deoparte atunci cand siropul devine „bob legat\". Atunci se pun fructele si se lasa sa stea 15 minute pe marginea plitei, apoi se fierbe dulceata la foc iute 30 de minute.
- Se stinge focul si se continua fierberea peste 5-6 ore. Prin fierberea rapida fructele isi pastreaza proprietatile hranitoare ca si aromele. Prin fierberea in 2-3 reprize se scurteaza timpul de gelifiere. Cand se reia fierberea, in dulceata din fructe de soc se adauga feliute de lamaie fara coaja. Cand siropul sta „bob legat\" dulceata este gata. Se trage vasul de pe foc, se acopera cu un prosop curat, umezit si bine stors si se lasa asa peste noapte. A doua zi se trece in borcane mici, sterilizate si etichetate. Se umezesc capacele cu putin coniac si se inchid borcanele, apoi se pun in camara.