- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sunt multe tehnici si retete pentru cozonaci. Noi va oferim reteta de succes pentru un cozonac aromat, pufos si foarte gustos.
Ingrediente
- 1 kg faina plus 2 linguri pline cu faina
- 6 galbenusuri
- 300 gr zahar
- 300 gr grasime
- 1/2 lingurita coaja de lamaie
- 750 ml lapte dulce nefiert
- sare
- 1 lingura cu rom
- 200 gr nuci
- 1 lingura cu cacao
- drojdie de bere cat o nuca
- 2 linguri cu unt
Instructiuni de preparare
-
Operatii preliminare:
- cerni faina intr-un vas adanc, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca;
- speli ouale cu apa calda, le stergi, le spargi intr-o farfurie adanca, cel putin cu 2 ore inainte de a framanta cozonacul; galbenusurile le lasi in farfurie si le acoperi cu 1/2 lingurita de sare, pentru a se colora in galben intens; albusurile nu se folosesc la cozonac;
- pui 2 linguri cu faina intr-un castron adanc, oparesti faina cu lapte clocotit (250 ml), amestecand intr-una ca sa nu faca mici cocoloase. Cand amestecul este omogen, pui deasupra lui drojdia de bere frecata cu o lingura de zahar, incorporezi usor si lasi sa dospeasca. Daca maiaua incepe sa creasca in mai putin de 30 de minute, vom sti cat de bun va fi cozonacul; caci va creste frumos si se va coace usor.
- laptele ramas il pui pe foc mic si in el dizolvi zaharul. Nu clocotesti. Tragi vasul de pe foc, adaugi coaja de lamaie rasa (la cozonac nu se foloseste esenta de rom in aluat, aceasta arde aluatul si-l impiedica sa creasca repede. Esenta de rom pui numai in amestecul de nuci macinate, cacao si zahar, folosit ca umplutura).
-
Treci la framantat: pui laptele cald peste faina (cate putin), adaugi inca de la inceput maiaua, ouale si sarea si putin ulei. Framanti incet, strangand mereu aluatul spre centrul vasului de framantat. Dupa o ora, aluatul trebuie sa faca basici. Inseamna ca a patruns in el atata aer cat sa-l faca pufos, deci te opresti din framantat si acoperi cu un prosop curat. in timpul framantatului adaugi grasime. Este de preferat ca sa se foloseasca ulei si unt in cantitatile egale; daca untul lipseste, se poate folosi untura de porc proaspata, nesarata si fara miros ranced. Aluatul nu se bate, nu se arunca si nu se rupe, este de ajuns sa se adune dinspre margini inspre centrul vasului, apasand energic. Lasi aluatul la cald; in timpul cat lucrezi cozonacul, temperatura camerei nu trebuie sa scada sub 25°C.
- Cand a crescut mai mult de jumatate din cantitatea initiala imparti aluatul in doua, intinzi foaie groasa pe planseta unsa cu ulei sau cu unt, pui umplutura de nuca, rulezi ca un sul si asezi cozonacul in tava unsa cu unt. In timpul coacerii, uleiul capata un miros specific, care schimba aroma cozonacului, de aceea este de preferat sa ungi tavile cu unt sau cu untura. Lasi sa creasca cozonacii pe marginea plitei (dintr-un kilogram de faina obtinem doi cozonaci) pana cand au ajuns la marginea tavilor. Atunci le introduci in cuptorul cald, lasi la foc mic 15 minute, dai focul la potrivit, coci 30 de minute, dupa care faci focul mic pentru inca 20 minute.
- Cozonacul trebuie sa fie rumen si nu ars. Daca flacara aragazului nu este uniforma, coci cozonacul cu o tava pusa sub gratarul pe care stau tavile cu cozonac. Le scoti, racesti cozonacii in tava, nu deschizi geamul nici cand cozonacii sunt pe planseta, deoarece pot da inapoi. Tai numai rece, dupa cel putin 3 ore de cand a fost scos din cuptor. inainte de a fi introdusi in cuptor, ungi cozonacii cu albus si presari cu zahar tos. Dupa dorinta gospodinei, cozonacii se parfumeaza cu vanilie cand se scot din cuptor si se pastreaza inveliti in hartie curata.