- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Compotul de pepene galben cu vin Porto este un preparat delicat, aromat, ideal in zilele de iarna cand pepenii galbeni nu se mai gasesc, aroma acesti compot fiind exact ceea ce aveti nevoie.
Ingrediente
- 500 ml apa
- 1 baton de scortisoara
- 3 cuisoare
- 2 buc pepene galben, medii, nu prea coapte
- 200 ml vin Porto
- 1 pastaie de vanilie
- 450 gr zahar
Instructiuni de preparare
- Se taie pepenii in jumatati, se curata de seminte, apoi cu ajutorul unei linguti sau lingurite, se fac bilute din miezul pepenilor.
- Se para, se pune intr-o craticioara apa, zaharul, miezul si teaca de la pastaia de vanilie , batonul de scortisoara si cuisoarele si se pune la fiert pe foc mic.
- Imediat ce a inceput lichidul sa dea in clocot, se ia vasul de pe foc, se adauga bilutele de pepene si vinul, lasand sa se racoreasca, timp de 15 minute.
- Cu ajutorul unei spumiere, se scot bilutele de pepene din sirop, se pune iarasi craticioara pe foc si se lasa sa fiarba pana cand lichidul scade la jumatate, dupa care se opreste focul si se pun bilutele de pepene.
- cand amestecul s-a racit cu ajutorul unei linguri se pun bilutele de pepene in borcane, se toarna lichidul strecurat, 1 lingurita de vin Porto, jumatate de pastaie de vanilie si cate un cuisor in fiecare borcan.
- Se acopera borcanele cu capace, se fierb borcanele la bain-marie dupa care se pastreaza in loc intunecat si racoros.