- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
De obicei, cei ce adora si deci prepara dulceata de gutui, vor prepara si pelteaua de gutui, caci aceasta din urma se face din coaja si mijlocul tare al gutuilor si ar fi pacat sa le arunce, atata timp cat poate iesi din ele un jeleu foarte gustos.
Ingrediente
- 2 kg gutui
- 1 kg zahar
- 1/2 lamaie
- apa
Instructiuni de preparare
- Se curata gutuile de pe miezul tare si se folosesc la dulceata sau la gem. Se pastreaza partea tare (cu samburi cu tot), se adauga cojile de la 1 kg de mere (din care se face dulceata cat timp va fierbe amestecul de mere si gutui) si samburii, se acopera cu 1 litru de apa si se fierb la foc domol 30 de minute.
- Se lasa sa se raceasca amestecul, se farama cu mana, se strecoara prin tifon lichidul ca sa fie limpede. La 1 litru de lichid se adauga 1 kg de zahar, se pun feliute si razatura de lamaie, se fierbe la foc iute siropul.
- Cand isi schimba culoarea si face multa spuma, pelteaua este gata. Se toarna calda in borcane, care se leaga si se tin in camara aerisita si racoroasa peste iarna.