- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tort cu fructe din compot este un tort foarte aromat, la care puteti folosi orice fructe doriti:zmeura, cirese, visine, piersici, caise sau chiar portocala si ananas.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 75 gr zahar
- 4 oua
- 4 linguri faina
PENTRU SIROP:
- 100 gr zahar
- 700 ml apa
- 50 gr rom
- vanilie
- coaja de lamaie
PENTRU CREMA SI GLAZURA:
- 5 foi de gelatina
- 1 ou
- 1,5 litri lapte
- 100 gr zahar
- 200 gr frisca
- 500 gr struguri, sau alte fructe din compot
- 100 gr nuci sau alune
- 100 gr gemsau jeleu
Instructiuni de preparare
- Prima oara se prepara siropul, dizolvand pe foc in apa zaharul, apoi se adauga romul, cateva picaturi de esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Se fierbe pana se obtine un sirop gros, legat, care se acopera cu un capac si se da deoparte ca sa se raceasca.
- Pentru blat, se separa galbenusurile de albusuri si, in timp ce galbenusurile se bat energic cu un tel, la bain-marie, se adauga, treptat, jumatate din cantitatea de zahar precum si 2 linguri de apa.Cand compozitia este bine batuta, a crescut in cantitate si s-a ingrosat, se adauga albusurile batute spuma cu restul de zahar. Se adauga faina in ploaie, amestecand usor cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a incorporat toata faina, se toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace la foc moderat 20 de minute.
- Ca sa fiti siguri ca blatul este copt apasati pandispanul cu degetele, in mijloc, si daca isi revine inseaman ca este copt. Se scoate blatul din cuptor, se lasa 10 minute in forma, apoi se transfera pe un gratar pana la racirea completa.
- Pentru crema si glazura, se amesteca intr-un vas ouale, zaharul, laptele si se tine pe foc mic pana da in clcot, amestecand continuu cu un tel.Se ia compozitia de pe foc, se adauga gelatina inmuiata in apa rece si se lasa sa se raceasca.Cand crema este rece se incorporeaza frisca si 1/3 din cantitatea de fructe.
- Se taie blatul racit in 3 foi, pe orizontala si, se pune prima foaie pe un platou, se insirporeaza si se unge cu umplutura. Se acopera cu a doua foaie care se insiropeaza si ea si se unge cu umplutura. se acopera cu ultima foaie de blat, se netezeste marginile, apoi se baga la frigider.
- Cu nucile sau alunele putin prajite si macinate, se tapeteaza marginile tortului de jur-imprejur. Daca a mai ramas crema puteti glazura tortul cu ea, daca nu asezati deasupra fructele ramase si turnati peste ele gem de fructe sau jeleu incalzit.
- Se baga tortul la frigider pana doua zi sa se aromatizeze si sa se intareasca, apoi se poate portiona si servi.