- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Acest tort de ananas o data gustat este foarte greu sa ii uiti aroma, mai ales ca se prepara foarte usor.
Ingrediente
- 130 gr faina alba
- 80 gr zahar pudra
- 325 ml frisca lichida
- 60 gr zahar tos
- 80 gr unt
- 300 gr iaurt natur
- 50 ml zeama de lamaie
- 2 cutii rondele de ananas
- 9 foi de gelatina
- sare
- 1 galbenus de ou
- menta proaspata
Instructiuni de preparare
- Untul se taie bucati mici si se framanta impreuna cu zaharul pudra, galbenusul, sarea si faina, pana se obtine un aluat neted, adaugand daca este necesar 1-2 linguri de apa rece. Din aluat se formeaza o minge,care se impacheteaza in folie de plastic alimentara si se lasa la rece timp de o ora.
- Aluatul se intinde rotund intre doua pungi de congelator taiate si se aseaza, ca baza, intr-o forma cu fund detasabil, tapetata cu hartie de copt si unsa. Se inteapa de mai multe ori cu o furculita, se acopera cu hartie de copt si se umple cu boabe de fasole pentru precoacere. Se coace mai intai timp de 15 minute in cuptorul incins, la foc mdeiu, apoi se indeparteaza hartia si boabele si se mai coace inca aproximativ 5 minute pana devine crocant. Cand este rumen si copt se scoate din cuptor sise lasa sa se raceasca de tot, apoi se desprinde din forma.
- Gelatina se inmoaie in apa rece. Se scurge o cutie de ananas, colectandu-se lichidul. Ananasul se mixeaza fin, se trece printr-o sita, si se completeaza cu zeama pentru a obtine o cantitate de 400 ml, apoi se amesteca cu iaurt, zahar si zeama de lamaie.
- Gelatina se scoate din folie prin presare si se dizolva la foc mic. Se amesteca 2 linguri de crema de ananas, iar apoi compozitia se adauga rapid la restul de crema si se pune la rece. Se lasa sa se scurga restul de ananas. Se pun la rece 5 felii pentru ornat, si restul de ananas se taie cuburi. Cand crema incepe sa se gelifieze, se bate frisca spuma tare, iar apoi se incorporeaza.
- Baza tortului se aseaza pe o tava, iar in jurul lui se pune un cerc pentru tort sau marginea (curata) de la forma de copt cu fund detasabil. Pe aluat se repartizeaza 3 linguri de crema de ananas, peste care se pun cuburile de ananas, iar apoi restul de crema. Totul se lasa in frigider cel putin 4 ore sau peste noapte, pentru a se intari.
- Inainte de servire se indeparteaza marginea formei de copt. Restul de felii de ananas se taie in patru, se repartizeaza pe tort si se orneaza cu menta.