- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de portocale cu ciocolata este un tort delicios, care cu siguranta ii va incanta pe cei dragi. Indiferent de ocazia cu care este preparat este mereu o placere sa savurezi o felie de tort de portocale cu ciocolata.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 8 linguri zahar
- 8 oua
- 4 linguri faina
- ulei
- hartie de copt
PENTRU CREMA:
- 2 albusuri
- 3 plicuri zahar vanilat
- 1 litru lapte caldut
- 100 gr ciocolata amaruie
- 100 gr stafide
- 4 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 10 linguri faina
- 200 gr unt
- 3 portocale
- 100 ml rom
PENTRU SIROP:
- 5 linguri zahar
- esenta de rom
- 300 ml apa
PENTRU DECOR:
- jeleuri colorate
- 500 ml frisca
- fructe confiate
- colorant alimentar, optional
Instructiuni de preparare
- Pentru blat, se bat albusurile spuma tare cu zaharul, adaugi pe rand galbenusurile, apoi faina in ploaie, amestecand usor de jos in sus. Din aluatul obtinut se coc 3 foi de aceeasi grosime in tava dreptunghiulara, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
- Intre timp, preparam crema. Stropesti stafidele cu rom. Cureti portocalele, le tai bucatele s le pui la macerat in restul de rom. Freci galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, adaugi faina si laptele, albusurile batute spuma si jumatate din ciocolata rasa. Fierbi compozitia la bain-marie, amestecand continuu, pana se ingrosa crema. Cand crema este ingrosata se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi incorporezi untul frecat spuma.
- Pentru sirop, fierbi apa cu zaharul, iar cand s-a racit, adaugi esenta de rom.
- Cand blatul, crema si siropul sunt complet reci se poate asambla tortul. Pentru inceput insiropezi foile. Tapetezi o cratita de 3 litri cu celofan umezit. Rupi o foaie in bucati si le asezi pe fundul cratitei. Torni deasupra jumatate din crema si pui jumatate din cantitatea de fructe, peste care rupi bucati a doua foaie. Pui crema, fructele ramase si razi restul de ciocolata, apoi acoperi totul cu a treia foaie, pe care o pastrezi intreaga. Legi strans marginile celofanului deasupra si bagi cretita in frigider pana a doua zi, cand rastorni cratita pe un platou si indepartezi celofanul.
- Pentru pregatirea decorului, bati frisca spuma, daca doresti o colorezi cu cateva picaturi de colorant, apoi imbraci tortul in frisca. Il decorezi dupa imaginatie cu fructe, jeleuri si frisca asezata frumos cu ajutorul cornetului.