- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tozzetti este un preparat dulce italienesc, specific din Lazio, si care se prepara mai ales de Craciun insotiti de un pahar de vin.
Ingrediente
- 200 gr alune
- 40 ml ulei
- 400 gr faina alba
- 1 lingura lapte caldut
- 1 lingurita amoniac alimentar
- 230 gr zahar
- 3 oua
- 2 plicuri zahar vanilat
- coaja rasa de portocala
Instructiuni de preparare
- Pentru inceput puneti alunele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si lasati-le 5-7 minute in cuptorul incins, apoi scoateti-le din cuptor si rasturnati-le pe un servet sa se raceasca.
- Mixati ouale cu zaharul, coaja de portocala si zaharul vanilat pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugati lingurita de amoniac stinsa intr-o lingura de lapte caldut si uleiul, ametsecand continuu. La final, adaugati faina iar dupa ce o incorporam bine in compozitia de ou, adaugati alunele intregi si reci, amestecand cu o lingura de lemn sau cu mana.
- Rasturnati aluatul pe planseta presarata cu faina si adunati aluatul intr-un rulou. ATENTIE! Aluatul trebuie sa fie lipicios si destul de moale asa ca nu mai adaugati faina absolut deloc ci doar va ajutati de faina de pe masa ca sa ii dati forma de rulou.
- Ruloul e bine sa aiba nu mai mult de 4 cm latime si 2-3 inaltime pentru ca in timp ce se coace se va intinde destul de mult.
- Coaceti ruloul la foc moderat, pentru 25-30 minute. Cand prinde o culoare aurie si incepe sa crape la suprafata este gata.
- Scoateti ruloul si il lasati timp de 15 minute pe un gratar sa se racoreasca, apoi taiati-l in felii de 1 cm avand grija sa tineti cutitul inclinat la 45 grade .
- Asezam tozzetti din nou in tava de cuptor si mai coaceti-i la cuptor 10 minute ca sa se usuce,apoi scoateti-i pe un gratar sa se raceasca dupa care ii puteti servi.