- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Marmelada de prune este o reteta care foloseste mai mult zaharul natural al fructelor. Va sunt necesare prune bine coapte, adaugandu-se zahar numai dupa gust.
Ingrediente
- 4 kg fructe
- 1 kg zahar
- vanilie
Instructiuni de preparare
- Se aleg fructe foarte coapte, se spala si se curata de samburi. Se trec prin masina de tocat carne, se pun intr-o cratita cu pereti grosi si se fierbe piureul obtinut pana cand incepe sa forfoteasca. Se adauga zaharul, se continua fierberea si se face proba de gelificare.
- Se gusta din marmelada inainte de a pune zaharul, pentru ca zaharul nu se raporteaza numai la cantitatea de fructe, ci si la procentul de zahar pe care aceste fructe il contin. Prunele fiind mai dulci decat alte fructe, zaharul trebuie potrivit dupa gustul gospodinei si dupa experienta pe care o are in pregatirea marmeladelor.
- Trebuie sa se stie ca: marmelada se fierbe in vase cu suprafata mare si cu fundul dublu; nu se fierbe pe foc mic; nu se lasa nesupravegheata si se amesteca in ea cu o lopatica de lemn tot timpul, atunci cand a inceput sa se ingroase.
- Se sterilizeaza marmelada, mai ales daca se pastreaza in camara improvizata, cum sunt cele din apartamentele de bloc.