Zacusca din legume crude

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Zacusca din legume crude este foarte des preparata de gospodine deoarece nu necesita atat de mult stat in bucatarie. Gustul ramane la fel de gustos ca orice alt fel de zacusca preparata in casa.

Ingrediente

    • 1 kg vinete
    • 1 kg morcov
    • 1 kg gogosari
    • 1 kg ardei gras verde
    • 1 kg mere
    • 1 kg ceapa
    • 4 fe­line mijlocii
    • 1,500 kg rosii
    • 300 ml ulei
    • 1 lingura cu sare
    • 2 -3 tije de busuioc cu frunze
    • 3 lin­guri cu miere de albine

Instructiuni de preparare

  1. Se spala legumele, se curata si se taie felii. Se dau prin masina de tocat si se strang in 4 castroane adanci astfel: ardeii si gogosarii; morcovii si telina, ceapa si me-rele; vinetele. Legumele se trec in 4 vase smaltuite si se fierb cu 1 pahar de ulei in fiecare vas pana cand se inmoa­ie bine si nu mai au suc. Se strang toate intr-un vas mare (o oala cu fund dublu sau un ceaun mare).
  2. Se spala rosii­le, se rup bucati, se trec prin sita, iar sucul obtinut se amesteca omogen cu sare, miere de albine si frunze de bu­suioc. Se rastoarna peste amestecul de legume. Se fierbe zacusca obtinuta pe foc mic pana cand amestecul se tine de lingura.
  3. Se spala borcanele si se sterilizeaza in cuptorul aragazului sau pe plita. Se folosesc calde. Se trece zacusca fierbinte in borcane, care se inchid cu capace oparite si se asaza la rand pe tava neagra a aragazului. Se aprinde focul si se lasa flacara mica pana cand zacusca incepe sa fiarba. Dupa 30 de minute se stinge focul si se lasa cuptorul inchis 24 ore. Aceasta este o sterilizare moderna. Daca nu exista aragaz cu cuptor, borcanele se sterilizeaza in paturi, dupa metoda bunicii. Borcanele se eticheteaza si se pun in camara bine aerisita, fara lumina multa si fara umiditate. Este bine sa nu mai fie mutate din loc pana la consum.

Recomandari

Conserve si Muraturi