Budinca de mere si prune cu sos de rom si caramel

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Aceasta budinca este un desert exceptional toamna cand prunele sunt dulci si merele aromate.Budinca de mere si prune cu sos de rom si caramel este o budinca delicioasa care va va cuceri de la prima imbucatura.

Ingrediente

    PENTRU BUDINCA:

    • 150 gr unt
    • 200 gr zahar pudra
    • 1 albus de ou
    • 150 gr faina alba
    • 1 plic praf de copt
    • 1/2 lingurita sare
    • 1 lingurita pudra de scortisoara
    • 1/2 lingurita rasa  nuscoara
    • 100 gr miez de nuca zdrobit
    • 3 mere
    • 5 prune
    • 2 linguri de ghimbir ras

    PENTRU SOSUL DE ROM SI CARAMEL:

    • 200 gr zahar pudra
    • 250 ml frisca lichida
    • 2 linguri rom
    • 1 lingurita esenta de vanilie

Instructiuni de preparare

  1. Se freaca 125 gr de unt cu zaharul pudra pana cand se topeste, iar compozitia devine cremoasa si spumoasa. Se adauga albusul de ou batut spuma tare si 2 linguri de faina, apoi se amesteca compozitia pana devine omogena.
  2. Se adauga treptat restul de faina amestecat cu pliculetul de praf de copt, sare, nuscoara si scortisoara. Se omogenizeaza amestecul,iar la final se adauga  miezul de nuca, merele curatate de coaja si de samburi si taiate cubulete si prunele curatate si taiate cubulete. Se amesteca compozitia si se presara ghimbirul ras.
  3. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si unsa cu restul de unt, si se baga in cuptorul incins unde se coace la foc moderat timp de 35-40 de minute.
  4. Cand budica devine maronie se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca fara sa se scoata din tava in care s-a copt.
  5. Pentru sosul caramel, se topeste zaharul intr-o cratita timp de 4-5 minute pana se caramelizeaza, apoi luat cratita de pe foc si lasati sa se raceasca.
  6. Frisca lichida se incalzeste, fara sa clocoteasca, apoi se toarna in oala cu zaharul caramelizat.Se adauga romul si esenta de vanilie, si se amesteca continuu pana se obtine un sos neted si lipicios.
  7. Budinca cand se raceste, se portioneaza, iar in momentul servirii se stropeste cu sos caramelizat.

Recomandari

Deserturi