- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Parfeul de mere este un desert aromat care va va aduce aminte de merele coapte cu scortisoara ale bunicii.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 1 1/4 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita ienibahar
- 270 gr zahar brun
- 1 ou
- 320 gr faina
- 1/2 lingurita sare
- 1/3 lingurita cuisoare
- 120 gr unt
- 2 linguri cu melasa
- 230 gr iaurt
PENTRU CARAMEL:
- 230 gr zahar
- 280 ml frisca lichida
- 230 ml apa
- 1 1/2 batoane de scortisoare
PENTRU CREMA DE MERE:
- 8 mere
- 100 gr zahar brun
- 120 gr unt
- 120 gr zahar
- 1 litru frisca lichida
Instructiuni de preparare
- Pentru blat, amesteca intr-un vas faina cu praful de copt, sarea, prafurile de scortisoara, cuisoare si ienibahar. Separat, freaca untul cu zaharul brun, melasa si oul pana se obtine o spuma. Amesteca ingredientele uscate cu crema de unt si iaurtul scurs de zer. Pune compozitia intr-o tava termorezistenta tapetata cu hartie de copt si coace-o 25 de minute pana se intareste la suprafata, apoi las-o sa se raceasca.
- Pentru caramel, pune pe foc zaharul cu apa pana se obtine un sirop. Amesteca si lasa pana ce capata culoarea caramelului si s-a ingrosat putin. Da deoparte, adauga frisca lichida si batoanele de scortisoara si omgenizeaza compozitia. Pune din nou pe foc si lasa pana se intareste putin, apoi lasa sa se raceasca.
- Pentru crema de mere, topeste 4 linguri cu unt si jumatate din merele curatate si taiate. Amesteca usor, iar cand au capatat o culoare aramie, pune jumatate din cantitatile de zahar alb si brun si tine pe foc pana se caramelizeaza. Pune-le intr-un castron si repeta operatiunea cu cantitatile ramase pentru crema de mere.
- Adauga cate 2 linguri cu caramel in fiecare cupa pregatita, apoi cate una cu crema de mere caramelizate si 2-3 linguri cu frisca. Deasupra,pune cate o bucata usor sfaramata din blatul portional in 6 sau 8. Repeta randurile pana la umplerea cupelor ultimile randuri sa fie de frisca si sos caramel, apoi le poti servi.