- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul cu nuca este un cozonac foarte aromat si gustos, pe care il puteti servi atat cald cat si rece.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 1 kg faina
- 4 oua
- 4 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 500 ml lapte
- 100 gr unt
- 60 gr drojdie
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocale
- vanilie
- sare
PENTRU UMPLUTURA:
- 500 gr miez de nuca
- 100 gr stafide
- 2 linguri cacao
- 50 ml rom
- 200 gr zahar
Instructiuni de preparare
- Faina, de buna calitate, bine uscata, se cerne de 2-3 ori inainte de preparare. In bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent de aer, iar ingredientele trebuie sa fie scoase din frigider cu cel putin 2-3 ore inainte, pentru a nu fi reci.
- Se amesteca drojdia cu jumatate din laptele incalzit si putina faina si se lasa sa creasca. Laptele ramas se amesteca cu zahar, oua, galbenusuri, arome, un praf de sare si se pune in mijlocul fainii, intr-un lighenus. Se adauga drojdia crescuta si se framanta cam 1 ora, adaugandu-se treptat unt topit, pana devine aluatul elastic.
- Se lasa la crescut aproximativ 40 de minute. intre timp, se dau nucile prin masina, se amesteca cu 4 albusuri batute spuma, cacao, rom, stafide, zahar. Se portioneaza aluatul, se intinde foaia, se pune la mijloc umplutura, se asaza in formele unse. Se lasa sa mai creasca 20 de minute. Se unge pe deasupra cu galbenus diluat cu o lingura de apa, se presara putin zahar tos si se introduce la cuptor, la foc potrivit, pentru 40 de minute.