- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul trandafir cu stafide este un desert specific sarbatorilor de iarna, avand o aroma inconfundabila. Daca doriti puteti inlocui stafidele cu miez de nuca sau cacao...
Ingrediente
- 2 oua
- 100 gr unt
- 1 plic drojdie uscata
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala
- sare
- 600 gr faina
- 150 gr zahar pudra
- 200 ml lapte
- 2 plicuri zahar vanilat
- esenta de rom
- 100 gr stafide
Instructiuni de preparare
- Se cerne faina de doua-trei ori, laptele se incalzeste putin, se amesteca cu zahatul, zaharul vanilat, esenta de rom ci coaja rasa de lamaie si de portocala.
- Se bat ouale cu putina sare, stafidele se pun la inmuiat in putin coniac cat sa le acopere. Se amesteca faina cu plicul de drojdie uscata, cu untul la temperatura camerei, apoi se adauga ouale batute si laptele. Coca obtinuta se framanta cam 45 de minute, dupa care se acopera cu un prosop si se lasa la crescut cam o ora.
- In timp ce aluatul creste, se scurg stafidele si se unge masa de lucru cu putin ulei, la fel si ambele maini, apoi cu grija se intinde aluatul in foaie, folosind podul palmelor, se presara stafidele, si apoi se ruleaza aluatul ca un sul. Din sulul de aluat se taie 7 bucati egale.
- Se ia o cratita mai larga cu peretii mai josi, se unge cu ulei, se tapeteaza cu hartie de copt,se pune o bucata de aluat in mijloc si se completeaza pe margini cu restul bucatilor de aluat. Se lasa din nou la crescut, acopetit cu un servet curat, pana creste suficient, apoi se unge cu ou batut, se presara deasupra zahar tos , si se baga vasul la cuptor pentru 50 de minute, la foc mic, avand grija ca in primele 25 de minte sa nu se deschida deloc usa cuptorului.