- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Spanakopita este o placinta greceasca cu umplutura de spanac, ceapa, branza si ou. Aromele difera de la o familie la alta, dar nucsoara si usturoiul fac deliciul acestui preparat.
Ingrediente
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata
- 900 gr soanac prospat, spalat si tocat
- 300 gr branza feta zdrobita
- 4 oua batute
- 1 pachet foi de placinta refrigerate
- 1 lingura ceapa verde, tocata
- 2 catei de usturoi, tocati marunt
- 1 legatura de patrunjel, tocat
- 130 gr branza ricotta
- 1/2 lingurita nucsoara rasa
- ulei de masline sau unt topit pentru tapetat forma si uns foile
USTENSILE:
- tava de copt rotunda sau patrata
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 portii
Timp de preparare 30 de minute
Timp de coacere 50 minute-1 ora
- Incalziti putin uleiul de masline intr- cratita, apoi adaugati ceapa verde, ceapa uscata si usturoiul si caliti-le pana devin sticloase. Amestecati spanacul si lasati sa se caleasca si el impreuna cu ceapa si usturoiul, dupa care dati deoparte sa se raceasca.
- Intr-un castron amestecati patrunjelul tocat, branseturile, oul si nucsoara, apoi asezonati cu sare si piper, dupa gust. Scurgeti bine spanasul si amestecati-l in compozitia de branza.
- Ungeti forma cu ulei sau cu unt si apoi, tot cu ulei sau cu unt, ungeti o foaie de placinta pe care o asezati in tava. Continuati in acelasi mod, pana cand fundul tavii este acoperit cu 4 foi unse. Intindeti amestecul de spanac si branza peste foi si acoperiti cu foile ramase, ungandu-le cu ulei sau unt. La sfarsit, introduceti marginile ramase in afara formei pe langa peretii acesteia, pentru a sigila umplutura.
- Coaceti placinta 50 de minute- 1 ora, pana cand placinta este rumenita, apoi scoateti-o din cuptor si lasati sa se raceasca cateva minute inainte de a o servi.