- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura cu lamaie si mac este o prajitura deliciosa si racoritoare fiind un deliciu in zilele caniculare.Pasionatii de dulciuri vor aprecia aceasca prajitura cremoasa si putin acrisoara avand si un aspect deosebit.
Ingrediente
PENTRU BAZA:
- 150 gr unt
- 175 gr buscuiti digestivi sau cu ghimbir
PENTRU TOPPING:
- 1,200 kg branza ricotta
- 150 gr zahar pudra
- 6 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250 gr pulpa de lamaie fara pielita
- 1 lingura seminte de mac
PENTRU SIROP:
- 200 gr zahar pudra
- 150 ml vin alb
- 250 gr mure proaspete sau congelate
- 1 lingura apa de trandafir(optional)
- frisca pentru servit
Instructiuni de preparare
- Biscuitii se sfarma si se amesteca cu untul topit pana se obtine un aluat sfaramicios care se pune intr-o tava de tort cu marginile detasabile. Se taseaza si se niveleaza pe toata suprafata tavii dupa care tava se da la rece pentru 30 de minute.
- Pentru topping se amesteca cu ajutorul unui mixer sau cu un blender branza ricotta,zahărul, ouale si esenta de vanilie, pana se obtine un amestec omogen.
- Se toarna amestecul intr-un castron incapator si se adauga pulpa de lamaie sfaramata si semintele de mac. Se amesteca apoi toppingul obtinut se tune peste blatul de biscuiti. Tava se baga in cuptorul incins, unde se coace timp de 1 ora pana cand devine destul de ferma la atingere.
- Pentru sirop se pun intr-o cratita zaharul, 100 ml de apa si vinul si se pun pe foc. Se lasa sa fiarba 5-6 minute, pana cand zaharul se topeste iar siropul se ingroasa.Se ia vasul de pe foc si se adauga murele si apa de trandafiri. Cand siropul este racit complet se paseaza cu un blender sau se trece prin sita.
- Cand prajitura este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.In momentul serviii se stropesc portiile cu sirop si se decoreaza cu frisca batuta.