- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura moldoveneasca este o prajitura traditioanala delicioasa care cu siguranta ne va aduce aminte de dulciurile copilariei.
Ingrediente
- 100 gr nuca sau migdale
- 1 lingura rom
- 1 lingura faina
- 300 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 8 albusuri
PENTRU SOS:
- 1 plic zahar vanilat
- 4 galbenusuri
- 3 linguri esenta tare de cafea
- 300 ml lapte
- 120 gr zahar
- 1 lingurita faina
Instructiuni de preparare
- Intr-o cratita se ard 100 gr zahar, pe foc mic. Zaharul nu se arde prea tare deoarece se amaraste. Cand zaharul si-a schimbat culoarea in maro si este bine topit si incepe sa fiarba, se pune miezul de nuca, se amesteca bine, se rastoarna pe un fund udat cu apa, se lasa sa se raceasca, apoi se piseaza marunt.
- In alta cratita se ard 100 gr zahar si se invarte cratita ca sa se unga pe toata suprafata cu zahar ars si se da deoparte.
- Se bat tare 8 albusuri cu 100 gr zahar in care se adauga apoi nuca pisata, zaharul vanilat, o lingura cu faina si putin rom. Se toarna in cratita cu zahar ars si se fierbe in baie de apa in cuptor.
- Pentru prepararea sosului se freaca 120 gr zahar cu 4 galbenusuri pana cand amestecul creste si se albeste, apoi se adauga faina si esenta de cafea, zaharul vanilat si laptele pus putin cate putin. Se asaza vasul pe foc mic, se amesteca pana cand compozitia incepe sa se ingroasa, dupa care se lasa sa se raceasca complet.
- Cans sosul este rece si prajitura rumenita se feliaza prajitura, iar in mometul servirii se stropeste cu sos.