- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sarlota de mere caramelizate este un desert delicat, rafinat, foarte gustos si apetisant.
Ingrediente
- 1,5 kg mere acrisoare
- 50 gr unt
- 20 piscoturi
- 20 gr unt pentru uns tava
PENTRU SERVIT:
- crema englezeasca: 4 galbenusuri, 500 ml lapte, 60 gr zahar pudra, 1/2 baton de vanilie
Instructiuni de preparare
- Se unge cu unt forma pentru sarlota, se taie piscoturile si se tapeteaza forma cu ele.
- Se curata merele, se scot casutele cu samburii si se taie in sferturi. Se inmoaie untul cu zaharul intr-o cratita mai mare, pe foc mediu. Se aranjeaza in cratita bucatile de mere una langa alta, cu partea bombata in sus si se baga in cuptor 7 minute. Se intorc merele o data si se mai lasa ia copt inca 7 minute. Se scot merele din caramel si se pun peste piscoturi, in forma, acoperind toate golurile.
- Se toarna caramelul peste mere si se acopera cu piscoturi. Se repeta operatia pana se termina merele. Se pune forma in bain-marie, si se lasa pe foc 25 de minute. Se scoate forma din bain-marie, se acopera cu o farfurie si se da la rece 5-6 ore.
- Se prepara crema englezeasca: se fierbe intr-un vas laptele cu batonul de vanilie taiat in lungime. Se bat galbenusurile cu zaharul, se toarna peste ele, putin cate pufin, laptele clocotit si se continua sa se bata. Se pune vasul cu crema pe foc mic si se fierbe 2 minute, pana se ingroasa.
- Crema se strecoara, se raceste si se pune in frigider. Se scoate sarlota din forma chiar inainte de a servi, inmuind forma in apa calda cateva secunde. Se trece lama unui cutit pe marginile formei si se rastoarna sarlota pe un platou. Se serveste cu crema englezeasca de la gheata.