- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul Dobos este tort delicios si aromat perfect atat ca un tort festiv cat si ca desert la mesele alaturi de cei dragi.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 5 oua
- 5 linguri cu faina ( plus 2 linguri cu faina pentru tapetat tava)
- 100 gr zahar tos
- sare
PENTRU CREMA:
- 4 oua
- 200 gr unt
- 2 linguri de cacao
- 150 gr zahar
- 2 linguri cu lapte
PENTRU GLAZURA:
- 3 linguri de zahar
- 100 gr ciocolata
Instructiuni de preparare
- Speli ouale, separi galbenusurile, pe care le bati spuma cu 100 gr tos si putina sare. Adaugi faina in ploaie, amesteci usor ca sa se incorporeze, apoi albusurile batute spuma tare. Aluatul este moale si curge. Socotesti cantitatea pentru o foaie, imparti aluatul in cani sau in farfurii (avem nevoie de 6-7 foi).
- Ungi o tava rotunda cu unt, o tapetezi cu faina, torni 1 cana cu aluat, coci la foc potrivit. Scoti foile coapte pe platouri separate.
- Pentru crema pui o cratita inalta cu apa si cand incepe sa fiarba pui vasul smaltuit in care ai spart ouale si ai amestecat cu zaharul. Bati amestecul cu telul fierbinte in timp ce fierbe apa din cratita. Caldura degajata de apa fierbinte ajuta amestecul sa se lege mai repede. In amestec adaugi cacaua desfacuta cu putina apa si data in clocot. Amesteci repede, dai deoparte cand este omogena, incorporezi untul cate putin numai cand crema e calduta. Crema trebuie sa fie omogena.
- Iei o foaie, o asezi pe platoul pe care asezi definitiv tortul, o ungi cu crema. Potrivesti foile ca sa nu se strice simetria, le ungi pe toate cu crema.
- Pe foaia de deasupra pui glazura: topesti ciocolata in 3 linguri cu apa, adaugi zahar daca folosesti ciocolata de menaj, dai in clocot pe foc, amesteci repede si torni pe ultima foaie de tort. intinzi ciocolata care curge pe tot tortul, folosind un ciitit. Lasi la rece 3-4 ore, servesti
taiat felii in raza.