Coronita de Craciun

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Desi parte complicat de preparat tortul Coronita de Craciun este un tort cu care ii veti surprinde pe cei dragi. Delicios si aromat este tortul de care cu siguranta veti fi mandra...

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 7 linguri zahar
    • 2 linguri apa clocotita
    • 1/2 plic praf de copt
    • sare
    • 6 oua
    • 2 linguri ulei
    • 7 linguri faina
    • 60 gr ciocolata amaruie rasa

    PENTRU CREMA DE VANILIE:

    • 1 plic budinca de vanilie
    • 350 ml lapte
    • 150 gr zahar
    • 600 ml frisca lichida
    • 2 linguri cu varf de unt
    • 20 gr gelatina
    • 2 plicuri zahar vanilat

    PENTRU CREMA DE VISINE:

    • 2 linguri rase zahar pudra
    • 5 gr gelatina
    • 1 borcan mare compot de visine
    • 1 lingura zeama de lamaie
    • 250 ml nectar de visine

    PENTRU SIROP:

    • 200 ml zeama de la compotul de visine
    • 5 linguri lichior de visine sau visinata

    PENTRU STELUTELE DIN JELEU:

    • 250 ml lichid ( restul de zeama de la compotul de visine+ nectar de visine)
    • 400 ml frisca lichida
    • 1 plic gelatina rosie pentru tort
    • stelute, perle, clopotei pentru decor (optional)


Instructiuni de preparare

  1. Bati albusurile spuma cu 4 linguri de zahar si putina sare. Freci bine galbenusurile cu restul de zahar, apa si uleiul. Incorporezi galbenusurile in albusuri, adaugi ciocolata si faina amestecata cu praful de copt.  Torni aluatul in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt. Coci blatul in cuptorul incins, pentru 30-35 de minute.
  2. Dizolvi gelatina cu 100 ml apa, amesteci bine si dai la rece. Pui la fiert 300 ml lapte cu zaharul si putina sare. Dizolvi praful de budinca in restul de lapte si o incorporezi in laptele clocotit. Lasi pe foc pana se ingroasa budinca, o dai deoparte si pui gelatina topita ( asezi craticioara cu gelatina topita cateva secunde pe foc si amesteci energic, asezi din nou pe foc si  amesteci pana cand este complet topita: atentie sa nu fiarba!).
  3. Incorporezi in budinca fierbinte untul si zaharul vanilat, acoperi crema cu folie transparenta si dai la rece. Bati frisca lichida si o dai la rece pentru a o bate mai usor ( si vasul in care bati frisca trebuie sa fie rece).
  4. Dizolvi gelatina in 2 linguri de apa. Pui la fiert nectarul cu zaharul si zeama de lamaie. Iei de pe foc, adaugi gelatina topita si visinele bine scurse. Dai vasul la rece, si amesteci budinca cu frisca batuta.
  5. Pentru asamblarea tortului tai blatul in 3, asezi primul blat intr-un inel pentru torturi, il insiropezi cu zeama de visine amestecata cu lichiorul, torni 1/3 din crema de vanilie, cu ajutorul unei linguri asezi deasupra 1/2 din crema de visine in forma de gramajoare. Repeti pana termini blaturile si cremele, avand grija ca deasupra sa asezi ultima treime din crema de vanilie.
  6. Tortul il dai la rece cateva ore. Prepari gelatina conform instructiunilor de la ambalaj si o torni intr-o tava dreptunghiulara, mai mica decat tava de aragaz, unsa cu putin ulei. Dai tava la rece pana se intareste bine, apoi tai jeleul cu o forma de stea sau cu ajutorul unui sablon din hartie si cu un cutit foarte bine ascutit.
  7. Scoti inelul tortului si imbraci marginile in frisca. Asezi stelutele pe tort sub forma unei coronite. Cu o scobitoare desenezi un cerc cu diametrul de 10-12 cm  pe cate il lasi alb, iar pe marginile acestuia asezi stelutele. Dai tortul la rece pentru 3 ore, dupa care il poti felia si servi.

Recomandari

Torturi