- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Caltabosul cu orez sau crupe de mei este un aperitiv specific Craciunului, foarte gustos siaromat.
Ingrediente
- 1/2 cap de porc
- 1 kg ficat de porc
- 250 gr sorici
- 1 splina
- 2 cepe
- 500 gr orez sau mei macinat mare
- 2 linguri cu untura
- 2 l supa de oase
- piper macinat
- 10-15 boabe de ienibahar
- sare
- matul gros de la porc
- 4-6 mate subtiri curate
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare 4-5 ore
- Curatati capul de porc de parul ars, oasele mici, urmele de sange, frecati cu malai toata suprafata, spalati in apa rece, apoi puneti in vas mare sa fiarba cu multa apa pana cand carnea se desprinde de pe oase.
- Puneti sa fiarba soriciul in oala in care fierbe capul de porc, dupa ce l-ati razuit cu lama ascutita a unui cutit si l-ati spalat. Fierbeti separat splina si ficatul si dupa 1/2 ora stingeti focul.
- Curatati ceapa, tocati marunt si puneti sa se caleasca in untura calda. Lucrati la foc mic, cu tigaia acoperita. Dupa 10 minute stingeti focul.
- Crupele de mei se vantura putin, iar orezul se alege bob cu bob. Se folosesc impreuna sau separat. Se spala, se fierb cu 1,5 litri de apa calda timp de 20 minute, se acopera vasul pana cand se folosesc.
- Scoateti soriciul, splina si ficatul. Treceti carnea prin masina de tocat. Amestecati carnea cu orezul (sau meiul), ceapa si condimentele: sare, ienibahar, piper macinat, apoi framantati amestecul cu mana 5 minute.
- Umpleti matul gros de porc si din amestecul ramas, umpleti cateva mate subtiri. Fierbeti in vas larg, cu multa apa, fara sa clocoteasca, timp de 1 ora. Daca-i afumati, ii serviti ca aperitiv; daca-i prajiti in ulei ii serviti ca fel de mancare de Craciun.