- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Mamaliga ciobaneasca cu zer este o mamaliga rapida si gustoasa, mai ales daca o serviti cu smantana.
Ingrediente
- 500 gr malai cernut
- 2 l zer sau lapte dulce
- 300 gr branza de oi
- 1 lingura cu sare
- 200 gr smantana
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 persoane
Timp de preparare 45 minute
- Puneti zerul sa fiarba intr-un ceaun mai mare (ceaunul nu lasa mamaliga sa se lipeasca, fierberea este egala, chiar daca taria focului variaza), lasati sa ajunga la punctul de fierbere. Puneti in zer sarea necesara si malaiul proaspat cernut, turnat in ploaie.
- Cu mana dreapta amestecati malaiul ca sa nu ramana cocoloase, pana cand mamaliga incepe sa fiarba, apoi lasati focul mic. Lasati sa fiarba 20 minute, amestecand cu lingura sau cu melesteul din cand in cand in ceaun.
- Stingeti focul, turnati peste mamaliga branza desfacuta bucati sau data pe razatoare; amestecati energic pentru omogenizare. Turnati smantana peste mamaliga, amestecati si lasati ceaunul acoperit 2-3 minute.
- Serviti bucati de mamaliga pe farfuriile mesenilor cat este foarte calda. Se poate acoperi cu smantana proaspata, in afara de smantana incorporata in mamaliga.