- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Pogacelele sunt delicioase si aromate, bune atat la micul dejun cat si la gustare alaturi de o cana cu ceai.
Ingrediente
- 25 gr drojdie
- 2 linguri untura de porc rece
- 1 lingurita zahar
- 200 gr jumari
- chimen
- 550 gr faina
- 1 ou
- 200 ml lapte caldut
- 1 lingurita sare
- piper macinat
- 1 ou batut pentru uns
Instructiuni de preparare
- Treceti jumarile prin masina de tocat, iar pasta obtinuta condimentati-o cu sare si piper, dupa gust.
- Intr-o cana amestecati drojdia cu 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si putin lapte caldut, apoi lasati cana intr-un loc mai cald, pana cand amestecul face basici.
- Separat, frecati intr-un castron faina cu untura, pana capata un aspect nisipos. In aceasta compozitie formati o gropita in care turnati drojdia dospita si laptele caldut in care s-a batut si oul intreg. Framantati totul pana obtineti un aluat neted, putin mai consistent ca cel de cozonac. Acoperiti vasul in care este aluatul si lasati-l sa dospeasca la temperatura camerei, pana cand isi dubleaza volumul.
- Rasturnati aluatul crescut pe masa de lucru unsa cu putin ulei si intindeti aluatul cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 8 mm. Ungeti foaia cu pasta de jumari, apoi impachetati aluatul in trei, acoperiti-l cu o folie si bagati-l la frgider pentru jumatate de ora. Repetati acesta operatiune de 3 ori, apoi presarati faina pe masa de lucru, intindeti aluatul intr-o foaie de 7 mm si decupati cu un pahar sau cu o forma rotunda pogacelele.
- Asezati pogacelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-le la temperatura camerei sa mai creasca putin. Ungeti-le deasupra cu ou batut si presarati chimen, apoi coaceti-le 15-20 de minute, la foc moderat, pana se rumenesc frumos.