- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sangeretele este un preparat moldovenesc specific sarbatorilor de Craciun iar sangele folosit trebuie sa fie de la porc proaspat taiat.
Ingrediente
- 1 kg slanina
- 500 kg franzela veche
- 1 litru sange
- 4 cepe
- condimente
- 100 gr untura
- sare
Instructiuni de preparare
- Sangele se strecoara prin tifon intr-un vas adanc.
- Se taie franzela cubulete si se amesteca peste sange impreuna cu ceapa calita in untura, sare, piper, cimbru, cuisoare macinate. Peste amestec se pune slanina taiata cubulete mici.
- Se aleg mate mici care se spala, se freaca usor cu malai si se limpezesc cu apa rece.
- Se umplu matele cu amestecul bine omogenizat, se leaga la capete, se pun in apa rece pentru 1 ora, dupa care se muta in apa calda si se fierb pe foc mic cel putin 1 ora.
- Se scot intr-o oala cu apa rece, se scurg, se pun pe o scandura sa se zvante si se tin la frigider.
-
Sangeretele afumat se pregateste cu amestec de: carne, sorici, sange, condimente si slanina - in proportia stabilita de gospodina. Se afuma la fum rece cateva ore si este mai rezistent in timp. Se serveste ca aperitiv.