- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Slanina afumata ardeleneasca trebuie sa o incercati pentru ca este aromata, gustoasa si de nelipsit de pe mesele gospodarilor.
Ingrediente
- sare grunjoasa
- cateva bucati de slanina cu sorici
- 5 litri apa
- 6 foi de dafin
- 5 linguri sare de bucatarie
- o llingura boabe de piper
- 2 capatani de usturoi
Instructiuni de preparare
- Se freaca bucatile de slanina cu sare grunjoasa, apoi se asaza intr-un ciubar din lemn de brad si se acopera cu un stergar.
- Se pregateste o saramura din 5 litri de apa, boabe de piper, foile de dafin, capatanile de usturoi si 5 lignuri de sare de bucatarie. Se pune saramura la fiert cat sa dea in cateva clocote, apoi se lasa sa se raceasca si se toarna in ciubar, peste bucatile de slanina. Suncile se intorc din 3 in 3 zile, timp de 3 saptamni, apoi se scot si se spala cu apa calduta. La unul din capete se leaga cate o sforicica de care se atarna carlige. Se lasa sa stea la vant o zi, apoi se pun la afumatoare. Timp de 3-4 zile se tin la fum domol de rumegus.
- Suncile se pastreaza la rece in pivnita, invelite in hartie, doua cate doua cu soriciul in interior, pentru a ramane fraged.