- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Dulceata de afine este poate cea mai rafinata dulceata deoarece necesita multa rabdare dar rezultatul este cu siguranta delicios.
Ingrediente
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
- 1 lamaie
- 1,5 kg afine bine coapte.
Instructiuni de preparare
- Se foloseste un vas inox , in lipsa acesteia se foloseste o cratita cu pereti inalti, cu fund dublu. Se pune zaharul acoperit cu doua cani de apa rece, se lasa pe foc mic pana cand se topeste zaharul, apoi se face focul mare si se lasa sa fiarba pana cand siropul devine bob legat: o lingurita cu sirop se pune in picaturi mici pe suprafata unei farfurii de portelan. Daca siropul ramane asa cum l-am pus si forma picaturii nu se lateste, putem pune fructele.
- Se curata afinele de codite, se spala in mai multe ape, se pun in siropul legat Se lasa 10 minute pe marginea plitei, pentru ca sucul fructelor sa treaca in sirop, apoi se pune vasul pe foc. Se parfumeaza cu felii de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se fierbe la foc tare, luand mereu spuma.
- Este gata cand siropul este legat, sau atunci cand fierberea devine o forfoteala continua. Se trage vasul de pe foc, se acopera cu prosop curat, umezit in apa rece si se lasa pe a doua zi, sa fie pusa in borcane. Se capseaza borcanele, se pastreaza la loc aerisit si intunecat.