- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Dulceata de flori de salcam este o dulceata aromata si foarte parfumata. De asemenea gustul ei delicios face ca aceasta dulceata sa fie cea mai apreciata.
Ingrediente
- 500 gr flori de salcam fara tije
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
- 1 lingurita cu sare de lamaie
- 1 plic cu zahar vanilinat
Instructiuni de preparare
- Se culeg florile de salcam de pe tije si se rup coditele mici care le leaga de acestea. Se spala in sita sau in lighean adanc, se arunca prima apa si se spala din nou. Se pun in prosop curat, se preseaza usor ca sa se scurga bine apa, apoi florile se intind pe alt prosop uscat.
- Se pune zaharul in vas smaltuit, se acopera cu 500 ml apa rece, se lasa vasul pe foc mic pana cand s-a topit zaharul. Se face focul mare, se spumuieste siropul. Impuritatile din aceasta spuma nu trebuie sa ajunga in dulceata.
- Cand siropul este legat, se trage vasul de pe flacara, se pun florile si se lasa pe marginea plitei. Se asaza vasul cu dulceata pe foc, se face flacara mare cand incepe sa fiarba si dupa 1 ora se stinge focul. Dupa 6-8 ore se pune vasul din nou pe foc si se fierbe dulceata 30 de minute. Cand se trage vasul de pe foc se adauga sarea de lamaie dizolvata in siropul de dulceata. Se lasa deoparte alte 6 ore, dupa care se pune vasul pe flacara mica pentru 10 minute. Se face proba „bobului legat\" si, daca siropul ramane ferm, se stinge focul.
- Se trece dulceata in borcane curate si sterile cand s-a racit Se inchid borcanele cu capace spalate si oparite, care se sterg cu o vata inmuiata in coniac, pentru a opri fermentatia pe timpul iernii.