- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Gogosari umpluti cu ciuperci sunt deliciosi iarna alaturi de un fel principal. Gogosari umpluti cu ciuperci pot fi conservati si cu conopida sau alte legume de sezon.
Ingrediente
- 1 borcan de 12 l
- 5 kg gogosari
- 2 kg ciuperci mici
- 1 kg ceapa
- 4 morcovi
- frunze de la 2 teline
- 1 lamaie
- sare
- 2-4 radacini de hrean
PENTRU SARAMURA
- 2 capatani de usturoi
- 4 l apa
- 1 l otet de vin
- 2 linguri cu sare de muraturi
- piper boabe
- enibahar
- dafin
Instructiuni de preparare
- Se spala ciupercile, se separa coditele, se inlatura partea care a stat in pamant. Se pun sa fiarba cu 1 lingura cu sare si zeama de la 1 lamaie. Se lasa pe foc mic 20 minute, se scot cu spumiera si se lasa sa se scurga.
- Se toaca coditele si se tin in castron adanc. Se spala gogosarii, se inlatura coditele facand un cerc in jurul lor, se scutura semintele, apoi se spala in interior si se pun cu gura in jos in lighean mare sa se scurga.
- Se dau morcovi pe razatoare, la fel se procedeaza cu 2 morcovi si 2 radacini de hrean. Se toaca frunzele de telina si se amesteca toate cu coditele ciupercilor. Se sareaza amestecul si se umplu pe 3 sferturi gogosarii. Se pune cate 1 ciuperca in fiecare gogosar. Se taie rondele hreanul si morcovul ramas, se pun in strat pe fundul borcanului, apoi se pun gogosarii in randuri stranse.
- Se face un bait din: apa, otet, piper boabe si sare. Se fierbe 5 minute, se adauga usturoiul curatat, dafinul si enibaharul si se toarna fierbinte peste gogosari. Se foloseste pentru aceasta operatie un polonic mare, pentru ca lichidul sa acopere incet legumele si sa se protejeze borcanul. Se acopera o farfurie si se lasa pana a doua zi, sa se aseze continutul.
- Daca se folosesc borcane de 800 g, acestea se inchid cu capace si se sterilizeaza 45 de minute in bain-marie.