- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Zacusca din dovlecei si morcovi seamana la aspect mai mult cu un piure, datorita texturii fine a dovlecelului, dar gustul este mult mai aromat.
Ingrediente
- 2 kg dovlecei mari
- 2 kg morcovi
- 2 kg gogosari
- 2 kg ceapa
- 2 kg rosii
- 500 ml ulei
- 1 capatana de usturoi
- 1 lingura cu sare de muraturi
- 2-4 foi de dafin
- 1 lingura cu boabe de piper
Instructiuni de preparare
- Se spala legumele, se curata de coaja sau de seminte. Se trec pe razatoare morcovii, ceapa si rosiile. Se pun in vas mare cu fund dublu: uleiul, ceapa, morcovii, usturoiul tocat marunt Se calesc 30 de minute la foc mic, dupa care se adauga ardeii dati prin masina de tocat. Se lasa amestecul sa fiarba la foc mic 1 ora, apoi se sareaza si se condimenteaza.
- Se curata (prin razuire) dovleceii de coaja, se taie felii, se inlatura semintele si se taie cubulete. Se spala,se scurg, se pun peste legumele care fierb in ulei, se omogenizeaza amestecul. Se spala rosiile, se trec prin masina separatoare sau pe razatoarea mica, se pune sucul obtinut peste zacusca si se continua fierberea pana cand produsul se tine de lingura.
- Cand zacusca incepe sa forfoteasca trebuie facuta proba: daca se tine de lingura, se pune fierbinte in borcanele sterilizate. Borcanele se inchid, se sterilizeaza, puse in sir strans pe tava neagra a aragazului sau in bain-marie, se eticheteaza cand s-au racit si se pun in camara aerisita.