Zacusca din gogosari cu morcovi

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Zacusca din gogosari cu morcovi este poate piarta de incercare pentru oricare gospodina deoarece este mult mai dulce si este foarte indragita de cei mici.

Ingrediente

    • 6 kg gogosari
    • 2 kg morcov
    • 2 kg rosii
    • 2 kg ceapa
    • 500 ml ulei
    • 1 lingura plina cu sare de muraturi
    • 1 lingura cu boabe de piper
    • 4-5 foi de dafin
    • 4 crengute de cimbru

Instructiuni de preparare

  1. Se spala ardeii, se scurg, se coc in tava aragazului la foc tare, se curata dupa ce au stat in vas acoperit 1/2 ora. Se curata ceapa de foile uscate, se taie in doua, se tine in apa rece 10 minute, apoi se toaca marunt . Se razuiesc morcovii, se spala, se dau pe razatoarea mare. Se ames­teca morcovii si ceapa si se pun intr-un vas mare, smaltuit si rezistent la cuptor, cu uleiul necesar. Se lasa pe foc mic 30 de minute pana se inmoaie bine, iar ceapa devine transpa­renta. 
  2. Se spala rosiile, se curata de pielita, se trec pe raza­toare sau prin masina separatoare, se pun peste ceapa si morcovi sa fiarba impreuna 1 ora.
  3. Se curata ardeii de coaja si seminte, se taie fasii subtiri, se pun peste amestec.
    Se sareaza si se condimenteaza zacusca cu: cimbru, foi de dafin, piper boabe. Se omogenizeaza amestecul si se fier­be in cuptor sau pe plita la foc potrivit pana cand se tine de lingura. Se spala borcanele, se usuca in cuptorul fier­binte, se umplu cu zacusca fierbinte. Se leaga imediat cu celofan pus in doua, umezit cu apa sau se inchid cu capace umezite cu spirt alb. Astfel pregatite, borcanele se sterili­zeaza in paturi.

Sterilizarea in cuptor:

Borcanele cu zacusca se pun pe o tava fara apa, se incalzeste cuptorul si se fierbe za­cusca fara sa se acopere borcanele. Se inchid cand zacusca s-a racit.

Sterilizarea in bain-marie:

Se raceste zacusca in bor­canele inchise (10-12 ore), apoi se captuseste un vas mare cu ziare, se pun borcanele la rand, fara spatii intre ele, se pune apa calda in vas pana cand lichidul ajunge la baza capacelor. Se fierbe apa 1 ora la foc potrivit, se lasa bor­canele sa se raceasca in apa, se scot, se sterg cu prosop curat, se eticheteaza si se pun intr-o camara bine aerisita.

 

Recomandari

Conserve si Muraturi