- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Daca doriti un desert delicios si foarte racoritor, atunci solutia este serbetul de poartocale. Se prepara rapid, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Ingrediente
- 3 portocale
- 1,250 kg zahar
- 1/2 lamaie
Instructiuni de preparare
- Se taie doua portocale si se strecoara zeama Se pune si pulpa fructelor intr-un castron de portelan si se oparesc cu 350 ml apa clocotita. Se lasa sa se raceasca totul acoperit, dupa care se strecoara prin tifon. Zeama limpezita se pune la fiert cu zaharul pana devine un sirop spumos.
- Se trage cratita de pe foc si cand se incepe operatiunea de frecare, se adauga zeama de la o portocala si zeama de la o jumatate de lamaie. Serbetul se pune in borcane curate si se asaza intr-o camera aerisita, unde se pastreaza si mai mult de un an.
SERBET DE PORTOCALE-varianta 2
- 1 kg zahar
- 3-4 portocale intregi
- apa
Mod de preparare:
- Se taie fructele (spalate cu un burete aspru) in felii groase, se pun in vas emailat, se acopera cu apa si se fierb 30 de minute. Zeama este concentrata si se poate folosi cu 1 kg de zahar, care se pune in vas, dupa ce se scot fructele. Se fierbe siropul pana cand fierberea devine poticnita.
- Se lasa sa se raceasca pe marginea plitei si se freaca energic cu un melesteu de lemn, curat si pastrat doar in acest scop in camara. Serbetul este gata cand se leaga si devine mat. Atunci se poate adauga zeama proaspata de portocala, pusa cate putin.
- Se asaza in borcane, se apasa cu lingura ca sa nu ramana goluri de aer, se capseaza borcanul si se pune in camara.