- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sos de rosii cu gogosari si ceapa este unul din sosurile preferate de gospodine datorita aromei dulce-acrisoare. Este unul din sosurile de iarna cele mai delicioase.
Ingrediente
- 5 kg rosii
- 2 kg gogosari
- 1 kg ceapa
- 1 capatana de usturoi
- 1-2 ardei iuti
- sare
- 250 gr zahar
- 200 ml otet
- piper macinat.
Instructiuni de preparare
- Se spala rosiile, se rup in doua, se pun in vas mare emailat. Peste acestea se pun ardeii taiati in 3 sau 4 felii si ceapa curatata, spalata si taiata felii. Se lasa vasul pe foc moale pana cand sucul de rosii acopera legumele, apoi se fierbe totul, la foc potrivit, 1 ora. Cand ceapa a devenit sticloasa, se trage vasul de pe foc, se lasa sosul sa se raceasca, se trece prin masina de tocat pentru rosii ca sa se separe cojile si semintele.
- Sosul obtinut se pune la fiert inca 30 de minute, se sareaza, se condimenteaza cu usturoi (daca acesta nu a fiert) si ardei iute fara seminte si vinisoare, se adauga otet si zahar.
- Dupa dorinta, se poate pune si piper macinat Cand fierberea este poticnita se trece sosul in borcane incalzite in cuptor, care se capseaza si se pun intre paturi, cu gura in jos. Este un sos dulce-acrisor, care se serveste la friptura.