- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Fiecare gospodina are reteta proprie de varza murata la butoi. Noi va oferim insa reteta clasica pe care o puteti imbunatati, dupa gust.
Ingrediente
- 30-40 de verze pentru un butoi de 60-70 litri
- sare (1 lingura si 1/2 la 1 l de apa)
- 1-2 gutui
- boabe de porumb
- marar uscat.
Instructiuni de preparare
- Se spala butoiul cu detergent frecand peretii cu o perie, se limpezeste in multe ape reci si se scurge. Se asaza la baza butoiului frunze de marar si cateva boabe de porumb. Se pun 10-12 verze curatate de foile vestede, intregi sau taiate in doua. Se face o saramura din 10 litri de apa si 12 linguri de sare, se incalzeste la 80°C si se toarna in butoi.
- Se pun toate verzele ramase, se umple butoiul cu saramura rece, se pun intre verze gutuile taiate in patru si alte boabe de porumb. Se incheie cu frunze de marar uscat, cu tije cu tot, se pun doua scanduri in cruce, se asaza deasupra o piatra curata Se acopera butoiul, iar dupa 10 zile se pritoceste zeama, folosind un furtun curat Ori se sufla aer in butoi, ori se scoate zeama si se toarna inapoi, ridicand vasul cat mai sus deasupra butoiului (pritocirea verzei prin vanturare).
Secretele verzei murate:
un butoi bine spalat
pritocire timp de 7-10 zile
un loc potrivit - fara frig si inghet, unde butoiul sa fie asezat pe suport de lemn
o inchidere ermetica a vasului dupa pritocire.