- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Toamna, odata cu intrarea in sezonul prunelor, poti pregati un compot de prune pe care sa-l conservi pentru iarna sau sa-l consumi imediat. Ai nevoie doar de putine ingrediente si maxim o jumatate de ora pentru preparare.
Ingrediente
- 250 g prune
- 5 linguri cu zahar
- zahar vanilinat
- apa (pentru o sticla de 1 l)
Instructiuni de preparare
- Se spala fructele, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg, se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic cu zahar vanilinat, se acopera cu apa rece si se leaga sticla cu celofan pus in doua.
- Se pune compotul sa se pasteurizeze in bain-marie 1 ora din momentul in care a inceput apa sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si a doua zi se pune in camara, la loc uscat si rece.
VARIANTA 2
INGREDIENTE:
- 4 kg prune brumarii
- 3 litri apa
- 25 linguri zahar
- 10 cuisoare
- 4 plicuri zahar vanilat
MOD DE PREPARARE:
- Se spala bine borcanele, dupa care se introduc in cuptor, se aprinde focul si se lasa sa se sterilizeze. Dupa cateva minute se racesc borcanele in cuptor.
- Intre timp, se spala prunele si se curata de codita. Se folosesc prunele sanatoase nu foarte tari.
- Intr-o oala se pune la fiert apa cu zaharul si cuisoarele. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga prunele,se amesteca (numai cu o lingura de lemn), se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se dau deoparte.
- Dupa ce s-a racit compotul, se toarna in borcane cat sa se umple trei sferturi. Se infileteaza capacele strans si se acopera cu o patura pana a doua zi, dupa care se pun in camara sau in beci, la loc racoros.