- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Friptura de rata este o delicatesa culinara, foarte gustoasa si aromata.
Ingrediente
- 1 rata (de casa sau vanat)
- 3 linguri cu unt
- 2 mere
- 10 prune
- 2 pere sau 1 gutuie
- 175 ml vin
- sare
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare 2 1/2 ore
- Curatati rata de pene si de fulgi, treceti-o prin flacara mare ca sa se parleasca puful marunt. Inlaturati labele si capul, despicati pieptul sau spatele ca sa goliti pasarea. Aruncati matele, curatati plamanii, desprindeti maruntaiele (inima, ficatul, pipota), spalati pasarea pe dinauntru si pe dinafara, scurgeti-o in sita, apoi sarati-o pe dinauntru.
- Daca aveti rata salbatica o folositi numai dupa ce s-a fezandat (fragezit) stand 5-6 zile in pene. Dupa ce smulgeti penele, treceti-o prin flacara, stergeti-o cu un prosop inmuiat in tuica sau spirt alimentar, goliti-o si nu spalati nimic decat dupa ce ati sarat-o.
- Ungeti o cratita cu peretii inalti cu unt, asezati pasarea intreaga, turnati peste ea vin si apa calda. Scoateti grasimea din pasare, ungeti toata carnea cu grasimea topita, sarati putin, puneti cratita in cuptorul cald sa se rumeneasca la foc potrivit, dupa ce ati umplut golul cu fructe taiate felii si maruntaiele. Se frige in 2 ore.
- Serviti pasarea portionata, langa legume fierte si fructe din umplutura. Alaturi de paine de casa si vin alb.