Bors de casa

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Borsul de casa desi suna ca si cum ar fi greu de facut el se prepara destul de rapid numai ca operatiunea dureaza 3 zile si nu e chiar la indemana tuturor.Este bine ca borsul transferat in sticle sa stea la frigider ca sa nu se amareasca.

Ingrediente

    • 500 gr tarate de grau
    • 500 gr malai ( malai simplu, nu grisat)
    • 4 felii paine de secara
    • 5 litri apa fiarta si racita
    • 2 legaturi leustean verde
    • 1/2 sfecla rosie
    • 1 crenguta de visin
    • 1 cana huste(drojdie pt bors)

Instructiuni de preparare

  1. HUstele(drojdia pentru bors) se prepara dintr-un pahar de tarate oparite cu apa clocotita si lasate la loc cald sa fermenteze timp de 3 zile.
  2. Separat, se cerne taratele si malaiul,apoi iei o mana de tarate si o lasi deoparte. mestecul de tarate si malai se pun intr-o putina sau butoi de mainim 7-8 litri, apoi se toarna 1 litru de apa si se amesteca cu mana. Se toarna cei 5 litri de apa clocotita si se amesteca bine cu o lingura de lemn.Se acopera putina sau butoiul cu un capac si se lasa sa se odihneasca pana cand se mai raceste.
  3. Cand continutul putinei este caldut, se adauga hustele cu feliile de paine de secara, amestecand cu lingura de lemn.Tot acum se mai poate adauga cateva felii de sfecla rosie.Lasi vasul la loc cald, la soare sau langa cuptor timp de 24 de ore.
  4. Pentru un plus de aroma se mai poate adauga 1-2 legaturi de leustean verde, cateva frunze de visin si o lamaie taiata in doua.
  5. Dupa 24 de ore continutul este deja acru, dar pentru un gust mai aromat se mai poate lasa o zi.
  6. vasul se muta acum in loc racoros iar cand are deja 4-5 ore de stat la rece se poate sstrecura si transfera in sticle.

Recomandari

Mancaruri