- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Ciulamaua din carne de gaina este o mancare foarte gustoasa, la care puteti adauga si cateva ciupercute, pentru gust si aroma.
Ingrediente
PENTRU CIULAMA:
- 1 gaina grasa
- 2 morcovi
- 2 cartofi
- 1 telina
- 2-3 radacini de patrunjel
- 2 linguri cu unt
- 4 linguri cu faina
- 200 ml lapte
- 200 ml supa de gaina
- sare
- piper macinat
PENTRU MAMALIGA:
- 350 gr malai
- 1 litru apa sau zer
- 4 linguri cu smantana
- sare
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare 2 ore
- Curatati gaina de fulgi, inlaturati ghearele, capul, tartita, apoi frecati cu malai carnea ca sa se albeasca. Goliti de intestine, spalati cu apa rece sau calduta, sarati usor si lasati 5-6 minute carnea cu sare pe ea. In felul acesta se strange sangele in cavitatea golita si se poate curata mai bine.
- Spalati carnea, portionati gaina, puneti la fiert cu apa rece cat s-o acopere, dupa care aruncati apa clocotita si spalati iar carnea. Umpleti cu apa rece o oala mare si lasati sa fiarba carnea 30 de minute. Fierbeti si maruntaiele: ficatul, inima, pipota odata cu restul de carne.
- Curatati legumele, taiati-le felii mari si puneti-le la fiert in supa 1 ora, cu vasul acoperit. Sarati cand stingeti focul. Serviti supa de gaina ca primul fel de mancare.
- Faceti sosul de ciulama: incalziti untul intr-o cratita mai mare, adaugati 2 linguri cu faina, subtiati cu lapte, adaugati restul de faina, subtiati cu supa. Folositi o lingura de lemn si amestecati fara intrerupere. Sosul fierbe 20 minute, apoi sarati si piperati si puneti carnea in sos. Cand incepeti sa faceti sosul, mamaliga trebuie sa fie fiarta.
- Ciulamaua se serveste fierbinte cu mamaliga calda.