- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Pastravul in sos de sofran si rodie se prepara usor si este o adevarata capodopera.Gustul imbietor facut dintr-o combinatie orientala perfecta ne face sa ne simtim bine si sa manacam sanatos is delicios.
Ingrediente
- 3 pastravi de marime medie
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 rodie
- 250 ml vin alb
- ulei de masline
- lamaie
- bucuioc
- coriandru
- sare si piper
PENTRU SOSUL DE SOFRAN:
- supa de carne sau apa calda
- 200 ml smantana
- sofran
- 1 lingura faina
- 200 ml suc de rodie amestecat cu vin alb
PENTRU SOSUL DE RODIE:
- seminte de rodie
- 2 catei de usturoi
- 1 ceapa rosie
- ulei de masline
- coriandru
- verdeturi de Provence
Instructiuni de preparare
- Pestele se curata de intestine si se spala sub jet de apa rece, apoi se scurge si se sterge cu servete absorbante. Se fac cateva incizii pe fiecare parte, inciziile avand rol decorativ dar are si un rol important in absorbtia marinatei.
- Se unge o folie de aliminiu cu putin ulei de masline si se asaza pestele in mijloc.daca nu se pune ulei pe folie, pestele se va lipi. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, atat pe exterior cat si pe interior.
- Burta pestelui se umple cu o felie groasa de lamaie, cateva frunze de patrunjel si boabe de coriandru. Se stropeste pestele cu suc proaspat de rodie amestecat cu vin alb, apoi se impacheteaza pastravul, adunand marginile foilei peste peste.
- Se repeta toata operatiunea si pentru ceilalti pesti, apoi se baga la frigider pentru 2 ore.
- Dupa cele 2 ore se scoate pestele din frigider si se baga in cuptorul incins pentru 30 de minute, la foc iute.
- Pentru sosul de sofran, se dizolva o lingura de faina in smantana si se adauga peste 500 ml supa de carne, se amesteca continuu, la foc mic pana cand incepe sa se ingroase. In acest sos se adauga vinul alb si se amesteca pana se incorporeaza complet. Se pune un varf de lingurita de sofran si se amesteca compozitia care va capata culoarea galbena.
- Pentru sosul de rodie, se caleste ceapa tocata fin in putin ulei de masline, iar cand incepe sa se rumeneasca se adauga usturoiul tocat, apoi se toarna putina apa calda si putin suc de rodie. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Se fierbe amestecul pana cand scade si devine siropos. Se opreste focul, se pun ierburile de Provence, coriandrul si semintele de rodie, amestecand usor sosul.
- Pe un platou, se orneaza cu sos de sofran si de rodie si se asaza pestii, adaugand intre ei felii de lamaie. Se presara rozmarin si se serveste alaturi de un pahar de vin alb.