- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sarmalele de post din orez si ciuperci sunt acele sarmale de post care ne duc cu gandul la copilaria la tara.
Ingrediente
- 1 varza mare cruda
- 250 gr orez
- 500 gr ciuperci
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 2 legaturi de patrunjel
- 2 rosii
- 200 ml suc de rosii
- sare
- piper boabe
- 3-4 crengute de busuioc
- 200 ml ulei
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 persoane
- Cureti varza de foile vestede, tai cotorul si scoti foile mari pe rand, le speli si le pui in apa clocotita pana cand se inmoaie. Le scoti, le scurgi si le indepartezi vinele tari, apoi le tai bucati potrivit de mari.
- Cureti legumele. Razuiesti cu un cutit ascutit morcovii, inlaturi coditele ciupercilor, scoti partea care a stat in pamant, le speli si le toci marunt, speli ciupercile, le tai felii. Le lasi sa se scurga, cureti cepele si le toci marunt, culegi frunzele de pe tijele de patrunjel si le toci marunt, decojesti rosiile si le tai felii mici.
- Torni uleiul intr-o cratita mare, in care pui legumele sa se caleasca 10-15 minute: ceapa, morcovii trecuti pe razatoare, ciupercile si coditele tocate.
- Dupa ce s-au inmuiat adaugi rosiile tocate, orezul ales si spalat si verdeata tocata. Lasi inca 10 minute pe foc mic pentru ca sa se amestece aromele, adaugi sare si piper, amesteci bine si tragi vasul de pe foc.
- Dupa ce amestecul de orez, ciuperci si legume s-a racit faci sarmale potrivit de mari, pe care le asezi in oala adanca (dupa ce ai pus pe fundul oalei varza cruda tocata), umpli oala cu apa si lasi sa fiarba la foc potrivit 30 de minute. Adaugi sucul de rosii, boabele de piper si crengutele de busuioc, carora le faci loc printre sarmale, acoperi oala cu foi de varza si continui fierberea.
- Foile de varza de deasupra ajuta sarmalele sa nu se usuce. Acestea le pui dupa ce sarmalele s-au asezat la locul lor dupa primele clocote. Fierbi inca 1 ora pe foc mic, apoi scazi in cuptor alte 20 de minute, apoi le servesti calde sau reci, cu paine proaspata si vin alb.