- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacii cu nuca si cacao sunt poate cei mai aromati si mai buni cozonaci, ei fiind mai fragezi a doua zi, dar sunt la fel de gustosi si calzi.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 5 galbenusuri
- 1 kg faina alba
- 110 ml ulei
- 50 gr drojdie proaspata
- esenta de rom
- 330 gr zahar tos
- sare fina
- 4 plicuri zahar vanilat
- 170 gr unt
- 500 ml lapte dulce
PENTRU UMPLUTURA:
- 5 albusuri
- 450 gr miez de nuca
- 3 linguri cacao pudra
- 6 linguri zahar tos
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
Instructiuni de preparare
- Pentru prepararea aluatului, cerneti faina intai faina. Incalziti laptele impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat, avand grija sa nu inceapa sa clocoteasca. Dizolvati drojdia in putin lapte caldut, peste care adaugati putina faina si amestecati pentru a se forma maiaua. Turnati maiaua peste faina din castron si lasati-o la loc cald pana se crapa faina deasupra.
- Frecati galbenusurile cu sarea, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala, apoi puneti-le peste maia si faina din castron, adaugati si restul de lapte si framantati, adaugand untul moale si uleiul.
- Dupa jumatate de ora de framantat, acoperiti castronul cu un sevet curat si lasati aluatul sa dospeasca de o ora si jumatate.
- Pentru umplutura, bateti albusurile spuma impreuna cu zaharul, apoi adaugati nucile si cacaua si amestecatiusor cu o paleta.
- Impartiti aluatul in doua parti egale,intindeti-le pe masa unsa cu ulei, adaugati umplutura si rulati.
Puneti viitorii cozonaci in forme tapetate cu hartie de copt,unsa cu unt, ungeti cozonacii cu galbenus amestecat cu putin lapte, presarati zahar peste ei si lasati-i la loc cald pana isi dubleaza volumul.
- Coacem cozonacii la foc moderat aproximativ 45 minute (primele 20 minute nu deschideti usa cuptorului). Dupa 35 minute ii puteti acoperi cu o folie de aluminiu pentru a nu se parli prea tare.
- Scoateti cozonacii cu tot cu hartie din forme si lasati-i la racit pe o parte.