- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Alivanca este o placinta moldoveneasca foarte gustoasa si aromata, pe care o puteti servi atat calda cat si rece.
Ingrediente
- 500 gr branza proaspata de vaci
- 5 linguri cu smantana
- 5 oua
- 5 linguri cu malai cernut
- 5 linguri cu faina de grau
- 200 ml lapte acru sau dulce
- 1 lingurita cu sare
- 2 linguri cu unt
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 persoane
Timp de preparare 1 1/4 ora
- Cerneti malaiul intr-un castron adanc, opariti-l cu lapte sau chisleag (lapte prins) pe care l-ati infierbantat pe foc.
- Faramitati branza cu furculita ca sa obtineti o pasta uniforma si amestecati cu smantana (bine scursa in sita), 1 lingura de unt si cele 5 galbenusuri. Obtineti o crema densa, pe care apoi turnati-o in 4-5 reprize peste malaiul oparit, omogenizati amestecul, puneti cate o lingura de faina peste aluat si continuati sa amestecati folosind lingura de lemn.
- Bateti spuma cele 5 albusuri, incorporati incet in aluat. Sarati usor si amestecati repede, pana obtineti un aluat moale.
- Ungeti tava de placinta cu untul ramas, turnati aluatul si coaceti prajitura 35-40 min la foc potrivit.
- Serviti placinta cand s-a racit putin, taiati patrate sau romburi, pe care le acoperiti cu smantana.