- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Placinta cu branza si stafide este o placinta aromata care se serveste atat calda cat si rece.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 200 gr unt
- 100 ml smantana
- 1 lingura cu zahar
- 600 gr faina
- 3 oua
- sare
- coaja de lamaie
PENTRU UMPLUTURA:
- 750 gr branza de vaci
- 100 gr branza telemea
- 4 oua
- 100 gr stafide
- 100 gr zahar tos,
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingura cu unt
- 1 linguri cu rom
Instructiuni de preparare
- Se lasa untul la temperatura camerei o ora, apoi se freaca spuma 5 minute. Se adauga smantana si zaharul si se continua operatia pana cand compozitia arata ca o crema spumoasa. Se pun galbenusurile pe rand apoi albusurile batute spuma, putina coaja de lamaie rasa si un praf de sare si faina proaspat cernuta.
- Se framanta un aluat tare, care se lasa sa se odihneasca la rece, timp in care se pregateste umplutura: se freaca branza de vaci cu branza telemea data pe razatoare, se pune peste amestec coaja rasa de lamaie sau de portocala, se pun ouale pe rand si stafidele spalate si curatate de codite. Stafidele se lasa sa stea cateva minute cu 1 lingura cu rom deasupra.
- Amestecul se lasa la rece jumatate de ora, iar cand se foloseste, se adauga zaharul si se omogenizeaza.
- Se scoate aluatul si se imparte in doua parti egale: se presara o planseta de lemn folosita in acest scop in bucatarie, cu faina, se intinde cu vergeaua de lemn o foaie de marimea tavii de placinta.
- Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina si se pune foaia de aluat Se intinde umplutura pe toata foaia de aluat, se acopera cu cealalta foaie, se introduce tava in cuptorul fierbinte si se potriveste focul.
- Se coace 45 de minute, dupa care se scoate si se pudreaza cu zahar farin si se lasa sa se raceasca 30 de minute inainte de a o taia.
- cozonacii se ung cu albus si se presara cu zahar tos. Dupa dorinta, se parfumeaza cu vanilie. Placinta cu branza si stafide
- Placinta cu branza si stafide se serveste ca desert.