- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Placinta cu iaurt si lamaie este un desert care va va aduce aminte de placintele bunicii. Daca doriti piteti adauga in umplutura cateva stafide.
Ingrediente
- 250 gr faina
- 90 ml ulei
- 2 linguri zahar brun
- 100 ml apa
- 1 lingurita praf de copt
- sare
PENTRU UMPLUTURA:
- 300 gr iaurt grecesc
- 2 oua
- 60 gr zahar
- esenta de lamaie
- 1 lingura lapte
- coaja rasa de la o lamaie mare
- 30 gr gris
- sare
- 1 galbenus
Instructiuni de preparare
- Se pune faina, apa, uleiul, zaharul, praful de copt si sarea intr-un borcan incapator. Se inchide bine borcanul cu capac si se agita bine vreo 3 minute pana cand ingredientele se compacteaza.
- Se desface borcanul, se scoate aluatul si se framanta 2-3 minute, pe masa pudrata cu faina. Se infasoara aluatul in folie de plastic si se tine la frigider cat timp se prepara umplutura.
- Pentru umplutura se mixeaza galbenusurile cu iaurtul, grisul, sare, zahar, coaja rasa de lamaie si esenta de lamaie. Se incorporeaza albusurile batute spuma cu putina sare.
- Se imparte aluatul in doua parti egale, din care se intind apoi 2 foi groase de 3-4 mm. Se pune o foaie intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se intinde uniform umplutura, apoi se acopera cu cealalta foaie.
- Se unge placinta cu un amestec de galbenus batut cu lapte, apoi tava se baga in cuptorul incins si se coace 30-35 de minute, la foc moderat.
- Cand placinta este rumenita uniform, se scoate tava din cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat, se lasa cateva minute sa se raceasca, apoi se poate felia si servi.