Placinta cu pere caramelizate

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Placinta cu pere caramelizate este o placinta aromata, care cu siguranta nu va rezista prea mult neatinsa in farfurie.

Ingrediente

    • 190 gr unt
    • 400 gr zahar + 4 linguri
    • 1/2 lingurita otet
    • 1 lingurita scortisoara
    • 2 oua
    • 1/4 lignurita bicarbonat
    • 125 gr smantana
    • 6 pere
    • 200 gr frisca lichida
    • 150 gr faina
    • 1 lingurita ghimbir
    • 1 lingurita praf de copt
    • 1 lingurita esenta de vanilie

Instructiuni de preparare

  1. Intai se pregatesc perele, care se curata de coaja, se cotorul cu seminte si se taie felii. Intr-o tigaie, se topesc 3 linguri de unt, se pun feliile de pere si o lingura de zahar. Se soteaza perele 5 minute, pana cand devin aurii, apoi se adauga 3 linguri de zahar, se mareste un pic focul si se mai lasa 4 minute, pana cand perele devin maronii, dupa care se scot din tigaie.
  2. In aceeasi tigaie, nespalata, se pun alte 4 linguri de unt si 160 gr  de zahar, se amesteca pana cand devine asemenea  unor graunte in care se adauga otetul si frisca lichida. Se reduce focul, se acopera tigaia si se lasa pe foc 8 minute, dupa acre se ia capacul si se mai lasa 3 minute, pana cand se reduce la jumatate.
  3. In tava de copt tapetata cu hartie de copt se pun 3 linguri de sos, se asaza perele felie langa felie, in doua randuri, si se lasa deoparte.
  4. Pentru aluat, se amesteca faina, scortisoara, ghimbirul, praful de copt si bicarbonatul. Untul ramas se freaca cu zaharul ramas, apoi se adauga ouale unul cate unul. In crema de unt se adauga  jumatate din amestecul de faina,, apoi se adauga smanana si o lingura de sos. Se amesteca bine, iar la final se incorporeaza si restul de faina. Acest amestec se toarna peste feliile de pere din tava, apoi tava se baga la cuptor pentru 45 de minute. Apoi se lasa 5 minute sa se racoreasca si se desprinde de pe margini cu un cutit.
  5. Placinta se scoate din tava cu ajutorul unei farfurii, intai cu fundul prajiturii in sus inlaturand hartia de copt. Apoi, cu alta farfurie, se rastoarna din nou astfel incat perele sa fie deasupra. Placinta se serveste cu sos si cu o lingura de frisca batuta spuma tare.

Recomandari

Placinte