- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Placinta romaneasca este foarte buna si gustoasa, aromata si pe placul tuturor.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 600 gr faina
- 200 gr unt pentru foi
- 2 linguri ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura otet
- 1 ou
- 180 ml apa calda
PENTRU UMPLUTURA:
- 500 gr branza de vaci
- 175 ml lapte
- 3 oua
- 4 lingurite gris
- 2 linguri zahar cu vanilie
- 50 gr stafide
- coaja de lamaie
- 1/2 lingurita sare
Instructiuni de preparare
- Se pune faina cernuta intr-un castron si se face la mijloc o adancitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cate putin spre mijloc cu varful unei linguri de lemn pana se formeaza aluatul. Se trece coca pe planseta presarata cu faina si se framanta cu mana, batand bine aluatul de masa.
- Cand este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare cu putin ulei, se aseaza pe planseta presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita si se lasa sa se odihneasca 30 minute.
- Intre timp, se prepara umplutura. Se trece branza de vaci prin sita, cu lingura de lemn, apoi se amesteca cu ouale, zaharul cu vanilie, stafidele, coaja de lamaie, putin gris fiert in lapte si sare. Se omogenizeaza compozitia si se da deoparte pana se intind foile.
- Se ia fiecare bucata de aluat si se intinde intai cu sucitorul, apoi din maini pe tava bine unsa, in foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi. Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atarna peste peretii tavii.
- Se coace placinta la foc iute 1 ora, iar cand este frumos rumenita se scoate din cuptor, se pudraza cu zahar si se lasa putin sa se racoreasca inainte de a o portiona si servi.