- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Eclerul cu vanilie este un desert aromat si gustos, apreciat de toata lumea pentru gustul lui.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 125 ml apa
- 125 ml lapte rece
- 125 gr unt
- 150 gr faina
- 5 oua
- un praf de sare
PENTRU CREMA:
- un litru lapte
- 6 galbenusuri
- o pastaie de vanilie
- 100 gr zahar
PENTRU GLAZURAT:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6 portii
Timp de preparare 30 minute+ 60 minute fierbere+ 35 minute coacere
- Intr-o oala se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand fierb, se pune toata faina dintr-o data si se amesteca energic. Apoi, se adauga ouale, unul cate unul si, din nou, se amesteca energic pentru a le incorpora pe fiecare. Numai dupa ce un ou a fost incorporat se adauga un altul. Aluatul este gata cand se desprinde de peretii vasului.
- Aluatul rezultat se pune intr-un pos sau intr-o punga taiata la un colt si apoi se elibereaza in tava bucati lungi de aluat de circa 8 cm, la distanta pentru a avea loc sa creasca.
- Tava se da la copt pentru 10 minute cu usa inchisa si apoi inca 25 de minute cu usa intredeschisa prin sustinerea usii cu ajutorul unui bat de chibrit. Apoi, se lasa sa se raceasca.
- Intre timp, se prepara crema, pentru care ouale cu zaharul se freaca pana ce se obtine o crema albicioasa iar laptele se fierbe cu vanilia. Cand fierbe laptele se toarna peste crema de ou si se bate incet cu telul. Apoi, amestecul se toarna intr-o oala care sa poata fierbe la bain-marie. Se lasa la fiert asa, amestecand din cand in cand, iar atunci cand se desprinde de peretii vasului este gata.
- Crema se pune intr-un pos sau seringa de patiserie si se umplu cojile de ecler taiate in doua pe lung.
- Ciocolata se topeste la bain-marie si se toarna imediat peste ecleruri. Se lasa sa se intareasca, se dau la rece si apoi se servesc.
E foarte important ca faina sa fie incorporata toata odata, contrar recomandarilor de la alte retetePe deasupra ederelor, in loc de ciocolata topita, se poate folosi un sos de ciocolata.