- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura cu spuma de iaurt este o prajitura racoritoare si energizanta, perfecta in zilele caniculare de vara.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 200 ml lapte
- 200 ml ulei
- 500 gr faina
- 400 gr zahar
- un plic zahar vanilinat
- 3 galbenusuri
- un pliculet praf de copt
PENTRU SPUMA DE IAURT:
- 400 gr iaurt
- 80 gr zahar pudra
- 400 ml frisca lichida foarte rece
- 4 foi gelatina sau 8 gr
PENTRU GLAZURA CARAMEL:
- 50 gr unt
- 200 gr zahar
- 400 ml frisca lichida
PENTRU DECOR:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare 45 minute+40 minute coacere+12 ore asteptare
- Pentru blat, se caramelizeaza 200 gr zahar impreuna cu o lingura cu apa. Cand totul a devenit auriu, se stinge cu lapte si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand pentru a topi zaharul ars. Se lasa apoi sa se raceasca.
- Tot pentru blat, se freaca galbenusurile cu restul zaharului si cu cel vanilinat, se adauga uleiul treptat si se continua amestecarea. Dupa incoporarea uleiului, se toarna laptele si de preferat este sa se foloseasca mixerul in continuare. Se mixeaza bine adaugand din cand in cand faina amestecata cu praful de copt in prealabil. Din acest amestec se coc de doua ori doua foi egale, in tava tapetata cu hartie.
- Pentru spuma de iaurt se prepara gelatina conform indicatiilor de pe pachet si, dupa ce aceasta s-a topit, se amesteca cu iaurtul. Apoi, se pune zaharul pudra si frisca si se amesteca foarte bine.
- Intr-o tava se asaza o foaie coapta, se pune spuma de iaurt intr-un strat generos si se acopera cu a doua foaie coapta. Se lasa asa pana se prepara glazura.
- Pentru glazura, intr-o craticioara se topeste zaharul si se amesteca in momentul in care marginile incep sa devina maronii. Cand s-a topit complet, se trage de pe foc, se pune untul imediat, se amesteca si se pune din nou pe foc. Se adauga frisca, se amesteca, se lasa 2 minute pe foc si se trage de pe aragaz. Se lasa putin sa se racoreasca si se toarna peste prajitura. Se presara si migdalale si se lasa asa de pe o zi pe alta, la frigider