- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura de Craciun cu ciocolata nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun alaturi de celelalte specialitati.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 125 gr ciocolata
- 125 gr unt
- 4 oua
- 125 gr zahar pudra
- 75 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 75 gr alune rasnite
PENTRU CREMA:
- 150 gr unt
- 1 lingura cafea solubila
- 1 lingura apa
- 2 albusuri
- 100 gr zahar tos
PENTRU ORNAT:
Instructiuni de preparare
- Intr-un ibric, pus in bain-marie, se topesc ciocolata si untul. Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca galbenusurile cu zaharul. Cand amestecul s-a albit, se adauga ciocolata si untul topite, faina, praful de copt si migdalele rasnite. intr-un castron, se bat albusurile spuma tare si se incorporeaza usor in crema.
- Se imbraca in pergament o forma si se toarna compozitia. Se coace la foc potrivit 1 ora. Cand este gata, prajitura se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.
- Se prepara crema: intr-un vas se amesteca cu apa calda cafeaua, se freaca pana se dizolva si apoi se pun 25 gr unt. Se amesteca pana se topeste untul.
- Intr-un vas tinut pe aburi se bat 2 albusuri cu zaharul tos pana devin lucioase, apoi se toarna peste ele cafeaua si se amesteca, intr-un alt vas se freaca untul pana devine cremos si se incorporeaza apoi, incet-incet in albusuri. Crema obtinuta se pastreaza la rece.
- Se scoate prajitura din cuptor, se lasa la racit si apoi se taie in 3 foi. Se ung foile cu doua treimi din crema. Cu crema ramasa se imbraca prajitura. Se decoreaza cu migdale taiate fin si se tine o noapte la frigider, inainte de a servi.