- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cand doriti un desert de mare clasa, atunci este momentul pentru delicioasele savarine cu lamaie si miere. Sunt senzationale...
Ingrediente
PENTRU SAVARINE:
- 250 gr faina
- 1 lingurita sare
- 15 gr drojdie proaspata sau 1 pachet drojdie uscata
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 lingurite miere
- 6 oua
- 100 gr unt, foarte moale
- 90 ml rom slab
PENTRU SIROP:
- 250 gr zahar
- 250 ml apa
- 1 lamaie
- 1 pastaie de vanilie
Instructiuni de preparare
-
Savarina se prepara in forma rotunda, iar dupa coacere se insiropeaza cu un amestec de sirop si rom ?i se umple cu frisca sau alt tip de crema. Intai preparati siropul. Incalziti zaharul si apa intr-o oala la foc mic, pana cand zaharul se dizolva.
- Taiati coaja lamaii fasii (doar partea galbena) si adaugati-le in sirop. Taiati pastaia de vanilie pe jumatate, pe orizontala, adunati semintele si puneti-le in sirop, impreuna cu cele doua jumatati de pastaie. Cand zaharul s-a topit, lasati-l sa dea in clocot si sa fiarba inabusit timp de 3 minute.
- Raciti, scoateti coaja de lamaie si strecurati siropul. Siropul se poate pastra la frigider timp de cate¬va saptamani. Intr-un vas amestecati faina cernuta cu sare, drojdie uscata sau drojdie proaspata maruntita si coaja de lamaie. Intr-o tigaie incalziti mierea pana devine lichida, fara a fi fierbinte.
- Amestecati mierea cu trei oua. Adaugati amestecul peste faina si untul moale si apoi amestecati cu mixerul timp de 3 minute, pana cand compozitia se inmoaie. Bateti ouale si adaugati restul treptat in amestecul cu faina, omogenizand cu mixerul la viteza medie.
- Amestecati inca timp de cateva minute si turnati amestecul intr-un castron curat, acoperiti-l si lasati-l sa creasca, pana isi dubleaza volumul. Deoarece amestecul contine o cantitate considerabila de oua si unt, poate dura cateva ore, dar verificati la fiecare jumatate de ora.
- Ungeti cu unt o tigaie . Dupa ce aluatul a crescut, turnati-l in tigaie , acoperiti cu o folie de plastic si lasati din nou sa creasca timp de aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce aluatul a mai crescut, indepartati folia si coaceti la cuptor timp de 20-30 de minute, pana se rumeneste si se desprinde de tigaie. Lasati-l in tigaie sa se raceasca timp de 5 minute, apoi da?i-l deoparte sa se raceasca.
- Cu ajutorul unor frigarui de lemn, intepati-l apoi puneti-l la loc in tigaie.
- Incalziti siropul pana devine fierbinte, adaugati romul si turnati-l peste aluat.Cand aluatul absoarbe tot siropul, scoateti din nou preparatul din tigaie si lasati sa se raceasca pe un platou.